EDIX saddles is een nieuw merk binnen de boomloze zadels, maar het is zeker geen nieuw product. EDIX saddles is geboren uit de passie van Sylvia Edixhoven die zich de laatste jaren met haar werkzaamheden binnen F.R.A. steeds meer is gaan verdiepen in de boomloze zadels. De basis van EDIX saddles ligt dan ook in de F.R.A. boomloze zadels, waarin F.R.A. reeds vele jaren kennis en ervaring verwerkte.

Boomloze zadels kregen in het verleden weinig aandacht  en daarmee waren ze voor lange tijd “het ondergeschoven kindje”.

Ontwikkelingen op het vlak van met name techniek en optiek in combinatie met het gebruikscomfort van dit type zadel kwamen de afgelopen jaren in een stroomversnelling met als gevolg dat dit type zadel zich heeft ontwikkeld tot een volwaardig alternatief voor het traditionele boomzadel. Niet in de laatste plaats speelt de trend naar de algemene, groeiende behoefte tot het op een andere manier omgaan met paarden een grote rol. In die andere manier van omgang worden we ons steeds meer bewust van hoe wij met onze paarden omgaan en dienen om te gaan.

Het relatief eenvoudige, zachte en flexibele boomloze zadel biedt mogelijkheden tot een meer verfijnde manier van rijden en biedt een verfijnd gevoel bij het trainen van de onafhankelijke zit waarbij je paard zich vrijer beweegt.

Door de F.R.A.® boomloze zadels in een nieuw jasje te steken en vanuit een nieuw bedrijf voort te zetten, zal Sylvia Edixhoven zich met haar passie en kennis volledig kunnen richten op alle verdere ontwikkelingen in de markt van boomloze zadels.

Boomloos

ˮEen zadel behoort een communicatiemiddel te zijn tussen ruiter en paard, waarbij beiden zich goed moeten voelen.“, deze uitspraak impliceert dat de keuze tussen het rijden met een boomzadel of rijden met een boomloos zadel altijd een bewuste keuze is. Deze keuze  behoort niet uit te gaan van beter of slechter. Het zal moeten uit gaan van een andere manier van rijden.

Het zadel zelf heeft aan beide zijden gescheiden, ingebouwde, drukdempende anatomisch gevormde neopreen panelen. Zo ontstaat samen met de pad schokdemping en veerkracht en wordt er een tunnel voor ruggewervelvrijheid gecreëerd. Deze opbouw zorgt voor een uitermate stabiel, flexibel en zacht raakvlak met de paardenrug. Meer over het MPDS systeem vind u hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s: Hugo Strijbos Fotography

Uiteraard geldt ook voor een boomloos zadel dat op een juiste manier de maat moet worden bepaald. Daarbij spelen de bouw van paard zowel als van ruiter een centrale rol. Anders echter dan bij een boomzadel, waar een keuze moet worden gemaakt uit oneindig veel typen van bomen. Een goed passend boomloos zadel past zich, ook bij veranderende spieropbouw, altijd moeiteloos aan aan de bouw van je paard. De directe verbinding, en door het ontbreken van starre delen, laat iedere beweging van paard naar ruiter en van ruiter naar paard direct voelen. Communicatie tussen ruiter en paard is daardoor fijner. In onze webshop vindt u bij alle modellen zadels een maattabel en uitgebreidde omschrijving.

De boomloze zadels van EDIX saddles zijn er in diverse modellen, maten en uitvoeringen. In het EDIX® assortiment vind je maatvoeringen van 12 tot 19.5 inch, veelzijdigheid, dressuur en western stijl. Kleurcombinaties in bruin, zwart en grijs in synthetische of lederen uitvoering. Elk zadel is voorzien van een gebruiksaanwijzing en onderhoudsvoorschrift, en ook is deze los verkrijgbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

De opbouw van het boomloze EDIX zadel

De bovenbouw bestaat uit 2 delen, de bovenbouw zelf met daarop het zitgedeelte voor de ruiter, veelal seat-cover genaamd. De bovenbouw is opgebouwd met aan beide zijde gescheiden ingebouwde diverse druk verdelende anatomisch gevormde lagen.

Op de afwerking aan de onderzijden bevind zich eerst een laag van 15 mm high density foam met daarop 16 mm dik schokabsorberend foam, deze 2 lagen worden afgedekt met een drukverdelende rubberen plaat van 4 mm (polymer layer) waarop vervolgens de singelstoten zijn aangebracht. Op de afwerking uit leder of synthetisch leder bevind zich vervolgens de drukverdelende ophanging van de fenders.

Op dat geheel dus het eerdergenoemde zitgedeelte (seat-cover), met inwendig 15mm foam met dichte celstructuur en een rubberen plaat van 4mm.

De combinatie van al deze soepele materialen maakt de bovenbouw flexibel en beweeglijk in alle buigingsrichtingen van het paard. Onderstaand een grafische weergave van de gebruikte materialen van de bovenbouw en de druk verdelende eigenschappen daarvan.

 

 

Boomloze zadelpad

Beter zouden we kunnen spreken van zadelcombinatie. Onlosmakelijk met een boomloos zadel is een daarop afgestemde pad verbonden, deze pad is de basis voor het zadel. De pad tilt het zadel een stukje omhoog en zorgt er samen met het zadel voor, dat er ruimte tussen ruggegraat en zadelcombinatie ontstaat. Pads voor boomloze zadels zijn er in diverse varianten. Kenmerkend voor al deze pads zijn de ruimten, deze worden afgesloten door middel van klitteband. Ten behoeve van schokdemping en drukverdeling worden daar inlages ingebracht hierdoor worden er in feite zadelkussens gevormd. Dit maakt het voor de gebruiker eenvoudig om zelf deze kussens te controleren op vormvastheid en zo nodig te wisselen. In onze webshop kunt u alle pads van EDIX saddles terug vinden.

 

Toebehoren

EDIX saddles levert haar zadels geheel compleet. Met stijgbeugels met riemen en een op het zadel optimaal afgestemde pad met inlages. Inlages zijn ter vervanging los verkrijgbaar. Voor een constant vaste ligging adviseert EDIX de F.R.A.®supersingel. Deze paardelastische singel garandeert optimaal comfort voor je paard waarbij het zadel rotsvast verbonden blijift aan de paardenrug en vinden dit vaak fijner ook.

 

Beste klant, wij zijn op van 7 Juli t/m 28 Juli op vakantie. Dank voor uw begrip. Dear customer, we are on holiday from 07th of Juli untill 28th of Juli. Thanks for your understanding Sluiten